NRO 24. ELÄKKEELLÄ OLEVA SAIRAANHOITAJA YRITTÄÄ EDELLEEN PELASTAA HENKIÄ

Istun työterveyslääkärin vieressä. Tuijotamme tietokoneen ruutua, jossa pomoni ja hänen pomonsa näkyvät kasvottomina ympyröinä. Ääni sentään kuuluu.
Käymme läpi kulunutta kahdeksaa kuukautta tällä keuhkosyöpämatkallani. Kerromme lääkärin kanssa pomoille, että haemme minulle sairaseläkettä.
“Tarkennan vielä, ettet siis enää ikinä ole tulossa töihin?” pomo kysyy.
“Niin se on, en enää koskaan tule sinne töihin”, vastaan.
Muutama kyynel valuu poskelleni. Ne ovat helpotuksen kyyneleitä, mutta myös surua siitä, että urani sairaanhoitajana loppuu nyt tähän. Jään eläkkeelle 48 – vuotiaana.

ELÄKELÄISENKIN ELÄMÄSSÄKIN VOI OLLA LIIKAA TURBULENSSIA


Ei nämä eläkeläisen päivät mitään rauhallisia aina ole. Elämän turbulenssi pyörii kiivaana ympärilläni, vaikka itse yritänkin pysyä rauhallisena. Syövän lisäksi elämä tarjoilee tasaiseen tahtiin kaikenlaisia muitakin vaikeuksia ja haasteita, joista yritän selviytyä yksi kerrallaan. Opettelen erottamaan toisistaan ne asiat, joihin voin vaikuttaa niistä asioista, joille en voi mitään. Näin keskitän nykyään melko vähäiset voimavarani oikeisiin asioihin; asioihin joita pystyn muuttamaan.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa luopua yrityksestä muuttaa toisia ihmisiä – vain itseään voi muuttaa. Tällä ohjeella suurin osa ongelmista onkin jo hoidettu.

PUUTU ASIOIHIN, JOITA VOIT MUUTTAA

Haluan nostaa esiin yhden ison asian, johon olen puuttunut ja jonka haluan ja aion ehdottomasti muuttaa. Se koskee hoitopaikkaani. Onkologian poliklinikka, jossa minua hoidetaan, on antanut erittäin kyseenalaisia ohjeita liittyen syöpälääkkeen tauottamiseen.

Heidän ohjeistuksenaan on jättää täsmälääke tauolle viikoksi ennen CT-tutkimusta ja kahdeksi viikoksi ennen PET-CT-tutkimusta. Lisäksi he ohjeistavat olemaan kaksi viikkoa ilman lääkitystä ennen ja jälkeen koronarokotteen.

Nopealla matikalla laskeskelin, että jos CT on kolmen kuukauden välein ja jokaisessa on viikon lääketauko, tekee se yhteensä kuukauden vuodessa. Ja jos ottaa neljä koronarokotetta vuodessa, jokaisesta tulee kuukauden lääketauko, eli yhteensä neljä kuukautta vuodessa.

Eli yhteensä näiden ohjeiden mukaan lääketaukoa tulisi viisi kuukautta vuodessa. Suostuisitko sinä olemaan melkein puolet vuodesta ilman lääkettä, joka pitää sinut hengissä?

Täsmälääke hyvin toimiessaan pitää syövän täysin kurissa. Jo kuukaudessa ihmiset ovat saaneet uskomattomia hoitovasteita, kasvaimet ja etäpesäkkeet ovat hävinneet kokonaan, myös aivoista ja luustosta. Jos nyt sitten ajatellaan, että ihminen on kuukauden ilman lääkettä, voidaan olettaa, että yhtä hurjia muutoksia voi tapahtua myös toiseen suuntaa, kasvaimet ja metastaasit palaavat jne. Saatikka jos olisi ilman lääkitystä viisi kuukautta.

Mainittakoon vielä, ettei em. ohjeistusta ole missään muualla Suomessa eikä maailmalla. (Tieto Facebookin Suomen vertaistukiryhmistä sekä maailmanlaajuisista vertaistukiryhmistä sekä kahdelta eri lääkäriltä; AVI + Docrates)

MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ?

Eläkeläisellä on onneksi aikaa. Olen keskustellut em. asiasta suoraan yksikön henkilökunnan kanssa ja olen tehnyt kirjallisen vaaratapahtumailmoituksen sairaalalle. Eilen keskustelin puhelimessa AVI:n (aluehallintovirasto) asiantuntijalääkärin kanssa asiasta – mitään lääketaukoja ei tule pitää. Asia on tarkistettu myös yksityisen syöpäsairaalan onkologilta, joka myös on sitä mieltä, ettei missään tapauksessa täsmälääkkeestä saa pitää taukoa kuvausten tai rokotteiden takia.

Teen AVI:iin asiasta kantelun.

Asia on todella vakava. Nyt puhutaan ihmishengistä. Itse en mitään taukoja ole pitänyt, enkä pidä, mutta luulenpa, että kaikki muut potilaat noudattavat em. ohjeistusta niin kauan kuin sellainen on sairaalalla käytössä. PELOTTAVAA JA ENNEN KAIKKEA HENGENVAARALLISTA TOIMINTAA!! Niin kauan, kun minussa henki pihisee, en tässä asiassa aio luovuttaa. Toivottavasti pihisee sen verran pitkään, että saan tämän asian päätökseen.

———-

Ja kuten ehkä muistattekin, aikamoinen läheltä piti tilanne oli ennen kuin ALK-mutaationi todettiin. Ne väärät lääkkeet/hoidot, joihin en onneksi mennyt ja koko se sotku.. Luottoa ei hoitopaikkaani kohtaan enää juurikaan ole. Olen päättänyt siirtää hoitoni toiseen sairaalaan.

JOS KUKAAN EI PUUTU ASIOIHIN, MIKÄÄN EI MUUTU

Olkaa tarkkoja erilaisten ohjeistusten kanssa, kyseenalaistakaa toimintatapoja tarvittaessa. Puuttukaa ihmiset hyvät epäkohtiin hoidoissanne. Tehkää ilmoituksia hoitopaikkatasolla sekä ottakaa yhteyttä Valviraan:
https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/tyytymattomyys_hoitoon
ja/tai
AVI:iin:
https://avi.fi/asioi/henkiloasiakas/valvonta-ja-kantelut/sosiaali-ja-terveyspalvelut.
Potilasasiamies opastaa näissä asioissa tarvittaessa.
Näin pelastatte itsenne lisäksi myös muita ihmisiä.
Olkaa ladun auraajia, jotta seuraavien on helpompi hiihtää.

KIITOS HYVÄSTÄ HOIDOSTA

Haluan antaa erityiskiitokset sairaalani päivystyksen koko henkilökunnalle liittyen 22.2.22 tapahtuneeseen kolariini ja keuhkosyövän toteamiseen. Myös keuhkopolin toimintaan olen kaikkinensa ollut erittäin tyytyväinen. Ja haluan myös kiittää onkologian polin hoitajia ja sihteereitä – teette arvokasta työtä. Kiitos myös kärsivällisyydestä – en ole ollut aina se kaikista helpoin potilas ;D

Seuraa ja jaa:
error103
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

8 Replies to “NRO 24. ELÄKKEELLÄ OLEVA SAIRAANHOITAJA YRITTÄÄ EDELLEEN PELASTAA HENKIÄ”

  1. On erikoista kuinka onkologian lääkäri suhtautuu täällä. Yleinen käytäntö on ihan jotain muuta. Jatka Marika, kaikki eivät tiedä, osaa, jaksa. Voimia jatkamiseen. ❤️

  2. Hyvä Marika. Olet kyllä ihailtavan sisukas. Luulen, että nyt jo olet saanut paljon hyvää aikaan meidän keuhkosyöpäpotilaiden hoidossa.

  3. Ihan kamalaa, että tuollaista tapahtui! Itse olisin varmaan ihmetellyt itsekseni saamiani ohjeita, mutta todennut “kyllä ne tietää mistä puhuu” ja tehnyt kiltisti, niin kuin neuvotaan. Kiitos sinulle, kun jaksat taistella meidän muidenkin puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*