NRO 3. OVAT PÄÄTTÄNEET ELÄÄ YHDESSÄ VANHOIKSI


www.kanta.fi kertookin yllättäen lisää. Radiologin lausunto on laajempi, kuin mitä päivystyksen lääkärin tekstissä mainittiin. Tilanne kuulostaa vielä vakavammalta, ennuste huonommalta. Taas niin paljon latinaa, että google laulaa. Ei siitä mitään tule. Mikä on solmuke? Ruudulle lävähtää miehiä rusetit kaulassaan. Mikä on pleura? Google kertoo sen rimmaavan hyvin yhteen sanan peura kanssa; toki tärkeää tietoa runojen kirjoittajalle. Revetään hysteeriseen nauruun, vaikka juuri on huudettu ja itketty raivosta ja surusta.

Sitten tapahtuu jotain maagista. Ikkunasta näemme, kun kadulle ilmestyy peura. Ei ole totta. Juuri puhuttiin peurasta. Ei tällä tienoolla ole koskaan aiemmin peuroja nähty. Se katsoo meitä tarkasti. Sitten paikalle jolkottelee toinen peura ja kolmaskin. Seuraamme niiden kulkua jokaisesta ikkunasta. Ne katselevat kulkiessaan meitä ja häviävät sitten siniseen yöhön. Henkimaailman hipaisu.

VIHDOINKIN KEUHKOLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA

Tilanne on vakava. Kasvain on suuri ja etäpesäkkeitä keuhkoissa, palleassa ja keuhkojen välitilassa. Jotain puhetta imusolmukkeista, keuhkopussista, sydämeen takertumisesta, jostain portin lähellä olevasta muutoksesta. Kaikkea ei ihan vieläkään ymmärrä, vaikka lääkäri kyllä tarkasti ja rauhallisesti selittää. Ehkä en vaan ota kaikkea tietoa vastaan. Etäpesäkkeitä ei ole aivoissa, luustossa, muissa sisäelimissä. Ei varpaankynsissä, korvakarvoissa, hymykuopissa eikä sielussa.

Ei voida antaa elinaikaennustetta eikä tietoa siitä, miten tätä voidaan hoitaa.

Ensi viikolla bronkoskopiaan (keuhkoputken tähystys), jossa tulee tunne, että ei saa happea, tukehtuu ja kuolee. Siitä jää kuitenkin henkiin. Mukava kuulla. Tähystyksessä otetaan koepaloja. 1-2 viikon kuluttua tulosten selvittyä tiedetään, miten edetään. Ennen tutkimusta saat Diapamia ja suoneen kipulääkitystä. PKV-lääkkeet ovatkin uusi tuttavuus; ehkä ihan hyväkin olla hetki vähän “kamoissa” tämän kaiken keskellä.

Potilaalla ei todeta keuhko-oireita, yleisvointi hyvä, labrat kunnossa ja rouva on ikäisekseen simpsakka ja reipas. Ei tupakkataustaa. 10 vuoden altistus terveysasemalla homeelle, sädesienelle, erilaisille liimayhdisteille, mahdollisesti myös asbestille. Tuo talo on nyt purettu, olisi pitänyt räjäyttää maan tasalle jo vuosia sitten. Toivoa antaa se, että keuhkosyöpä löydettiin sattumalta, ennen oireiden ilmaantumista ja laajempaa levinneisyyttä muualle kehoon.

Vastaanotolla mukana rakastava ja oikeinkin komea puoliso. Ovat menneet kihloihin viime viikolla. Onnittelut. Illalla ovat kuulema menossa Vesterisen keikalle voimaantumaan. Hyvä. Aikovat elää yhdessä vanhaksi asti. Siihen kannattaa toki uskoa, aina on toivoa. On silti hyvä ymmärtää, että joskus me kaikki täältä lähdetään, kukin ajallaan. Päivämäärää ei voi ennustaa. Jokainen elinpäivä lisää on lahja.

Potilaalla todetaan mielialanvaihteluja, raivokohtauksia ja hyperelämänhalua, kiihkoilua ja sekoilua. Nauttii ajoittain liikaa jokaisesta hetkestä. Unettomuutta. Levottomuutta. Ajoittain sairaudentunnottomuutta, joka ilmenee palleasta asti nousevana hengästyttävänä huutonauruna ja omituisena, mielestäni epäasiallisena huumorina. Potilas on suomalaisten standardien mukaan sopimattoman avoin, jakaa henkilökohtaisia asioitaan sosiaalisessa mediassa. Äkkinäistä halua halailla ja kertoa rakastavansa; saattaa kohdistua myös muihin, kuin pelkästään ydinperheeseen.

Ei kuitenkaan nyt tällä hetkellä muutoksia lääkityksen/muun suunnitelman suhteen. Oireet sopivat ainakin osittain taudin kuvaan. Jäädään seurantalinjalle.

Seuraa ja jaa:
error102
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

14 Replies to “NRO 3. OVAT PÄÄTTÄNEET ELÄÄ YHDESSÄ VANHOIKSI”

 1. Jotenkin tunnistan nuo reaktiot myös itsessäni, etenkin epäasiallisen huumorin…. 👍

 2. Kiitos rakas ystävä, Marika, näistä sun sanoista❤️ Jotenkin todella vapauttavaa lukea tätä kaikkea, jossa kaikki tunteet on sallittu. Kaiken sen itkun ja raivon keskeltä kumpuaa sun ihana ja niin tuttu nauru, jota mä voisin kuunnella aivan loputtomiin❤️

  • Kyllä tässä kaikki tunteet on varmasti vaan hyväksi, eikä niitä ainakaan saa nieleskellä. Olet tärkeä ♥️

 3. Anna palaa, kaikki on sallittua🤪
  tsemppiä tuleviin koitoksiin, hengessä mukana ollaan ❤️

 4. Pleuroja tai peuroja jotain kuitenkin..
  Tutkailet tuntojasi monelta kantilta,
  -takki auki- tulevaa kohti.
  Vahvana, heikkona, pelokkaana, rakastettuna ja rakastavana, suurena ja pienenä mutta ennenkaikkea avoimena.

 5. Kaikki tunteet on todella tärkeitä ja helpottavia kun antaa itselleen luvan tuntea💕. Eikä peittele. Muistan niin itsekkin kuinka vuoristorataa siinä mentiin. Ja kaikki vaihtui välillä silmänräpäyksessä…..siinä oli läheisillä ihmettelemistä. Mutta onneksi sinulla tuota mahtavaa avoimuutta joka varmasti auttaa/helpottaa myös rakkaita läheisiäsi. Pidä tuo❤️.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*